Diabetes type 1

Wat is diabetes type 1?

Diabetes type 1 wordt ook wel een auto-immuunziekte genoemd. Dit houdt in dat het afweersysteem het lichaam aanvalt. Normaal gesproken ruimt het afweersysteem alleen ziektes op in het lichaam. In de alvleesklier wordt insuline aangemaakt en bij diabetes vernielt het afweersysteem deze cellen. Wanneer dat gebeurt heb je te maken met diabetes type 1. Zonder de aanmaak van insuline in je lichaam kun je niet leven, deze regelt immers je bloedsuikerspiegel.
Als je te maken krijgt met diabetes mellitus type 1, dan stopt het lichaam met de aanmaak van insuline. Je zult dan zelf insuline dienen te spuiten of een insulinepompje dragen.

Symptomen diabetes type 1

Diabetes type 1 herken je aan een aantal symptomen. Veelal komen deze ook voor bij type 2. Je hebt veel dorst, moet vaak plassen en valt soms af zonder aantoonbare reden. Ook type 1 is vast te stellen met het testen van je suikerwaarde.

De oorzaken van diabetes type 1

Nog onbekend is hoe en waardoor diabetes type 1 nu ontstaat. Diabetes type 1 kan ontstaan, zonder dat dit in de familie voor komt. De cellen die insuline aanmaken raken uit evenwicht en het afweersysteem valt de cellen in het lichaam aan. Deze cellen zouden normaal gesproken insuline moeten aanmaken. De oorzaken van diabetes type 1 zouden te maken kunnen hebben met de volgende zaken.

  • Gluten, dit zijn eiwitten in graan>/li>
  • Koemelk, dit zit in flesvoeding voor baby’s
  • Virus zoals een verkoudheid of een buikgriep
  • Om de oorzaken van diabetes type 1 te kunnen achterhalen is er onderzoek nodig. Als er bekend is waar de ziekte vandaan komt, kan diabetes worden voorkomen en beter behandeld.

    Behandeling van diabetes type 1

    Mensen die diabetes type 1 hebben dienen regelmatig de bloedsuiker meten. Eigenlijk elke dag en soms zelfs meerdere keren op een dag. Daarnaast dienen ze insuline te spuiten of een insulinepompje met zich mee te dragen. Bij het eten dien je er altijd rekening mee te houden hoeveel insuline je nodig bent. Je bent dagelijks bezig met deze behandeling en moet dit gedurende 365 dagen per jaar blijven doen.