Wat is diabetes?

Wat is diabetes nu eigenlijk? Diabetes is een ziekte die bij ongeveer 1 op de 14 personen voorkomt. Diabetes heeft invloed op je hele lichaam. Er zijn wel veel misverstanden over diabetes, de ziekte kent nog steeds diverse geheimen. Elke keer worden deze opnieuw opgelost doormiddel van een onderzoek.

Diabetes is een suikerziekte

waarbij kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer in evenwicht houden. Het lichaam krijgt te weinig van het hormoon insuline. Vaak reageert het lichaam niet goed meer op de insuline, maar ook is het mogelijk dat er geen insuline meer aangemaakt wordt. Insuline zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel op peil blijft.

Diverse soorten diabetes

Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. De meest en vaak voorkomende suikerziekte is diabetes type 2. Negen op de tien mensen hebben te maken met diabetes type 2. Ze hebben te weinig insuline in het lichaam en reageren vaak niet goed op de insuline. Er is ook een groep mensen waarbij het afweersysteem de cellen, die de insuline aanmaken, aanvalt. Hier heb je te maken met een fout in de cellen. Dit type diabetes noemen we Diabetes type 1. Mensen die te maken hebben met een diabetes type 1 moeten iedere dag de bloedsuikerspiegel meten en insuline spuiten of een insulinepompje bij zich dragen. Bij elke hap die ze eten moeten ze meten wat hun waarde is en of ze (extra) insuline nodig hebben. Vrijwel iedere patiënt met Diabetes 1 heeft de ziekte vanaf zijn geboorte. Het kan dan ook erfelijk zijn.