Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes, of hoge bloedglucose wordt doorgaans voor het eerst gedetecteerd tijdens het tweede of derde trimester van de zwangerschap, zonder dat hier een diabetes type 1 of type 2 aan voorafgegaan is. Zwangerschapsdiabetes komt steeds vaker voor. De International Diabetes Federation stelde vast dat in 2017 maar liefst 1 op de 7 geboortes gepaard ging met zwangerschapsdiabetes. Door de bloedsuikerspiegel goed bij te houden en het zorgplan bij te houden, bescherm je jezelf en de baby tegen complicaties die kunnen ontstaan bij zwangerschapsdiabetes. Het positieve nieuws is dat de zwangerschapsdiabetes meestal vanzelf verdwijnt na de zwangerschap. Wanneer je al eens zwangerschapsdiabetes hebt gehad zou het bij een toekomstige zwangerschap weer voor kunnen komen. Er bestaat een kans om op latere leeftijd diabetes type 2 te ontwikkelen.

Wat veroorzaakt zwangerschapsdiabetes?

Men heeft nog niet kunnen achterhalen waardoor zwangerschapsdiabetes wordt veroorzaakt, maar er zijn wel een aantal aanwijzingen. De placenta ondersteunt en voedt de baby tijdens de groei. Hormonen van de placenta helpen de baby bij de ontwikkeling. Deze hormonen kunnen de werking van de insuline beïnvloeden, waardoor de insuline niet goed meer zijn werk kan doen. Zwangerschapsdiabetes begint als het lichaam niet langer de insuline kan aanmaken die het lichaam nodig heeft voor de zwangerschap. Dit leidt tot hoge glucoseniveaus in het bloed als die niet onder controle wordt gehouden.
Sommige vrouwen hebben een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes.

Namelijk:

  • Dames met overgewicht al voor ze zwanger werden.
  • Dames met te veel gewichtstoename tijdens de zwangerschap (meer dan normaal tijdens de zwangerschap).- Dames boven de 25 jaar.
  • Dames met een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes.
  • Dames met een familievoorgeschiedenis van diabetes.
  • Dames van Afrikaanse-Amerikaanse, Aziatische, Latijns-Amerikaanse of inheems-Amerikaanse afkomst.

Hoe wordt de diagnose zwangerschapsdiabetes vastgesteld?

Dames die een goede prenatale zorg krijgen, worden regelmatig getest op zwangerschapsdiabetes tussen week 24 en week 28 van de zwangerschap. Als men een hoog risico loopt op zwangerschapsdiabetes, kan de arts dit sneller en meerdere keren testen tijdens de zwangerschap. Wanneer je een test gaat doen voor zwangerschapsdiabetes krijg je van de art een zoet drankje voor en na de bloedtest. Als de test resultaten aangeven dat de bloedglucosewaarde hoger is dan de limiet op de aangegeven tijden, dan wordt zwangerschapsdiabetes vastgesteld. De arts gaat dan een behandelplan opstellen voor de zwangerschapsdiabetes.

Waarom is het eigenlijk zo belangrijk zwangerschapsdiabetes te behandelen?

Als moeder heb je het instinct om je kind te beschermen. Voor je eigen gezondheid maar ook voor de gezondheid van je baby is het belangrijk zwangerschapsdiabetes te behandelen zodra dat wordt gediagnostiseerd. Wanneer zwangerschapsdiabetes niet tijdig wordt behandeld kunnen zich een aantal problemen voordoen.

  • Een verhoogde kans dat de baby zwaarder is dan 4 kilo, deze aandoening wordt ook wel macrosomie genoemd. Dit kan ervoor zorgen dat vaginaal bevallen moeizaam is en er verwondingen optreden.
  • Een verhoogde kans op vroeggeboorte en ademhalingsproblemen. Bij jezelf maar ook bij je baby.
  • Een hoog risico op een te lage bloedsuikerspiegel (hypoclycemie) bij de baby kort na de bevalling.
  • Verhoogde kans op zwangerschapsvergiftiging, dit kan zorgen voor een hoge bloeddruk, lever en of nierproblemen.

Het zorgplan en de adviezen van een arts opvolgen zorgt ervoor dat de zwangerschapsdiabetes onder controle blijft. Als dit onder controle blijft kan het risico op complicaties sterk verlaagd worden.

Wat mag je verwachten als de diagnose zwangerschapsdiabetes wordt gesteld

Als de diagnose zwangerschapsdiabetes wordt gesteld dan zal:

  • De arts een gezond koolhydratendieet en lichaamsbeweging aanbevelen. In de meeste gevallen zal dit al voldoende zijn om de bloedglucosespiegel gedurende de zwangerschap onder controle te houden.
  • Mogelijk moet je een erkende diëtist raadplagen om een stappenplan voor gezonden maaltijden op te stellen. De diëtist kan je leren de hoeveelheid koolhydraten en de soorten die je eet onder controle te houden om zo de bloedsuiker te regelen en te blijven voorzien van de behoeften tijdens de zwangerschap. De diëtist kan je vragen een dagboek bij te houden van wat je eet en het gewicht op te volgen.
  • Misschien moet de bloedglucose dagelijks gecontroleerd worden doormiddel van een bloedglucosemeter. Het is mogelijk je arts te vragen naar een diabeteseducatie om te zien welke het meeste geschikt is. Het blijven testen en monitoren zal de art en jezelf helpen de zwangerschapsdiabetes onder controle te houden.
  • Het is aannemelijk minstens 4 maal per dag de bloedglucose te testen. Dit doe je op nuchtere maag maar ook twee uur na iedere maaltijd. De arts of zorgverlener zal aangeven hoe vaak je moet testen en wanneer je moet testen. De arts zal ook aangeven wat de streefwaarde moet zijn van de bloedglucose. Houd goed bij in een logboek wat de waarde was, wanneer je hebt getest en of het voor of na het eten was.
  • Licht lichamelijke beweging tijdens de zwangerschap helpt het lichaam de eigen insuline beter te gebruiken en om de bloedglucose onder controle te houden. Veilige manieren van sport zijn bijvoorbeeld stevig wandelen en zwemmen. De veiligste manier van sporten die bij je past zou je kunnen doornemen met je art of zorgverlener.
Tijdens bezoeken aan de gynaecoloog is het mogelijk dat urine en bloed wordt gecontroleerd. De resultaten van de bloedsuikertest, wat je hebt gegeten, hoeveel je aan sport hebt gedaan en hoeveel je aan bent gekomen bespreek je met de behandelend arts. De ontwikkeling van de baby zal nauw bijgehouden worden. Dit gaat helpen tijdig te bepalen of het behandelplan gewijzigd moet worden. Als men tot de conclusie komt dat het voedingspatroon en de lichamelijke beweging de bloedglucosewaarden niet onder controle krijgt, dan zal de arts medicatie of insuline voorschrijven gedurende de rest van de zwangerschap.