Oorzaken diabetes

Het is niet altijd even duidelijk hoe suikerziekte nu eigenlijk ontstaat. De oorzaak van diabetes kan verschillen per soort diabetes. De oorzaken van diabetes type 2 zijn aanmerkelijk anders dan de oorzaken van diabetes type 1. De oorzaken van diabetes type 1 zijn niet echt goed bekend. Voor de diabetes type 2 zijn de oorzaken een stukje duidelijker.

Oorzaken diabetes type 2

Uit onderzoek is gebleken dat Diabetes type 2 meerdere oorzaken kent. Een van de meest voorkomende oorzaken van diabetes type 2 is wel overgewicht en het hebben van te veel buikvetten. Andere veelvoorkomende oorzaken zijn het ouder worden, te lang ongezonde voeding tot je nemen, te weinig lichamelijke bewegingen en roken. Erfelijkheid kan ook een rol spelen bij het ontstaan van diabetes type 2. Om het ontstaan van diabetes type 2 nog beter te begrijpen is onderzoek belangrijk.

Oorzaken diabetes type 1

Ook over het ontstaan van diabetes type 1 is veel onduidelijk. Waarschijnlijk begint het ontstaan van diabetes type 1 bij de aanleg hiervoor, ook al komt de ziekte niet voor in de familie. De omgeving zou tevens een rol kunnen spelen bij het ontstaan. Enkele virussen of bepaalde voedingen voor of na de geboorte zouden een oorzaak kunnen zijn in het ontstaan van diabetes type 1. De kans bestaat dat zelfs de darmflora een rol speelt in het ontstaan van diabetes type 1. Voor het achterhalen van de oorzaken is er onderzoek vereist. Wanneer de oorzaak bekend is kan men beter de diabetes voorkomen en het behandelen makkelijker maken.

Waardoor ontstaat diabetes?

Er is nog zeer veel onbekend over waardoor diabetes precies ontstaat. Mensen krijgen sneller diabetes type 2 als dit binnen de familie zit, als men weinig beweegt en te zwaar is. Niet iedereen kan voorkomen diabetes type 2 te krijgen. Er zijn mensen die altijd gezond geleefd hebben, maar toch diabetes type 2 krijgen.

Diabetes type 1 heeft meer te maken met aanleg hiervoor. De cellen die insuline aanmaken raken uit evenwicht, hierdoor valt het afweersysteem de cellen aan die insuline aanmaken. Het lichaam raakt dus van slag en kan suikerziekte laten ontstaan.