Fabels en misverstanden over diabetes

Wat betreft diabetes bestaan er diverse misverstanden. Niet heel gek, want de ziekte is helemaal niet zichtbaar, daarnaast heeft het een onhandige naam: suikerziekte. Dit roept bij vele mensen veel vragen op die leiden tot allerlei fabels. Enkele misverstanden op een rijtje.

Van veel snoepen krijg je diabetes

Je krijgt niet van alleen veel suikers eten diabetes. Het lichaam kan hele andere redenen hebben om niet goed zijn werk meer te doen. De alvleesklier maakt niet genoeg insuline aan in je lichaam. Het kan ook zo zijn dat je lichaam niet goed reageert op de insuline. Het is wel belangrijk om niet te veel te snoepen. In snoep zitten niet alleen veel suikers, er zitten ook veel vetten en calorieën in. Je kan er dik van worden en hierdoor heb je meer kans op diabetes.

Mensen met diabetes mogen geen suiker nuttigen

Mensen die diabetes hebben mogen wel suikers eten, maar wel met mate. Door het gebruik van suikers kan je bloedsuikerspiegel snel stijgen, er zitten ook geen nuttige voedingsstoffen in. Het lichaam maakt immers ook zelf bloedsuikers aan uit ander voedsel. De zogeheten koolhydraten. Hierbij kun je denken aan melk, brood, aardappelen. Het is niet handig om suikervrije koekjes en of gebak aan te schaffen. Het kopen van suikervrije frisdrank is wel handig om te doen. Maar let op want hier kunnen ook andere suikervervangers inzitten die niet altijd even goed zijn.

Zware diabetes of een beetje diabetes

Het is heel simpel je hebt diabetes of je hebt het niet. Ieder mens met diabetes is anders, zo heeft iedere mens ook een andere behandeling nodig. Er zijn mensen die meerdere malen per dag insuline moeten inspuiten omdat hun lichaam geen insuline aanmaakt. Maar er zijn ook mensen die nog wel insuline aanmaken, maar niet genoeg of het lichaam reageert er niet goed op. Deze groep mensen krijgen medicatie zodat de alvleesklier meer insuline aan kan maken, of zodat het lichaam weer beter gaat reageren op de insuline.

Alleen oudere mensen krijgen diabetes

Er zijn tegenwoordig steeds meer mensen, uit diverse leeftijdscategorieën die te maken hebben met diabetes. Diabetes type 2 komt het meeste voor, omdat dit samenhangt met te weinig lichamelijke beweging en overgewicht. In Amerika zijn er zelfs peuters die te maken hebben met diabetes type 2. Steeds meer kinderen hebben ook te maken met diabetes type 1. Wetenschappers zijn bezig met onderzoek hoe dit kan ontstaan.

Diabetes is besmettelijk

Het is niet mogelijk door iemand anders diabetes te krijgen. Diabetes is namelijk geen infectieziekte die overdraagbaar is door bacteriën en virussen. Via borstvoeding is het ook niet mogelijk suikerzieke over te dragen. Suikerziekte is een soort technisch probleem dat ontstaat in het eigen lichaam.