Diabetes type 2

Vroeger noemde men diabetes type 2 ook wel ouderdomssuiker, maar jonge mensen kunnen het evengoed krijgen. Deze vorm van suikerziekte is de meest voorkomende, ongeveer 1,1 miljoen mensen in Nederland heeft te maken met diabetes type 2. Er zijn tegenwoordig diverse manieren om diabetes type 2 te behandelen.
Het lichaam reageert niet goed meer op de insuline bij diabetes type 2. Dit is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Het lichaam ziet de insuline niet meer, het is een soort van onzichtbaar geworden. Bij het onzichtbaar worden van de insuline kan het ook zijn werk niet meer doen, hierdoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten. In de eerste instantie maakt het lichaam extra insuline aan, maar na een poosje wordt de aanmaak steeds minder.

Oorzaak van diabetes type 2

Door een aantal zaken kan de kans op diabetes type 2 vergroot worden, alle puntjes even op een rijtje:

  • Te weinig lichamelijke beweging
  • Overgewicht
  • Ongezond eetpatroon
  • Roken
  • Ouder worden
  • Het kan erfelijk zijn
  • Bij een deel van de mensen met diabetes type 2 is de oorzaak nog onbekend.

    De symptomen van diabetes type 2

    In veel gevallen lopen mensen al jarenlang rond met diabetes type 2. Klachten zijn niet heel duidelijk aangemerkt. Dit komt doordat veel klachten van een te hoge suiker ook bij andere ziektes voorkomen. Zoals regelmatig hoofdpijn en vermoeidheid. Een van de meest herkenbare symptoom van diabetes 2 die onbehandeld is, is de grote dorst. Het lichaam vraagt om veel drinken en het liefst met suiker.

    Hoe kun je diabetes type 2 nu herkennen?

    Diagnose van diabetes type 2
    Wanneer je denkt dat je diabetes type 2 hebt is het aan te raden naar je huisarts te gaan. De huisarts kan met een bloedsuikerprik bepalen of je suikerwaardes te hoog zijn. Om goed te kunnen bepalen of je te maken hebt met diabetes is het verstandig dit te laten meten als je nuchter bent. Dat betekent dat je in de ochtend nog niets gegeten of gedronken hebt, een slokje water mag natuurlijk wel. Wanneer je bloedsuikerspiegel hoger dan 6 mmol/l is dan heb je te maken met diabetes. Een goede waarde is rond de 5 mmol/l.

    Behandeling van diabetes type 2

    Om diabetes type 2 te behandelen is een gezonde voeding nodig, veel lichamelijk beweging en vaak met medicaties voor bloedsuiker, bloedruk en cholesterol. Soms moet je zelfs ook insuline spuiten. Men begint wel altijd met tabletten om zo de suikerwaardes omlaag te krijgen. Deze worden opgehoogd en regelmatig wordt je bloed getest om te kijken of de medicatie aanslaat.